AČE (ATCHE) Francie


18. května 1999, 20.00, Strýčkova taverna, Třebíč


Háček nad c si dal tento francouzský soubor vlastně až po hostování na Alternativě 1998 v Praze, výslovnost jeho názvu Ace byla prý totožná už předtím. Skupina Ače logicky a téměř bezděčně propojuje bigbít a zvukové hledačství. Autorem hybných a důrazně rytmických kompozic je výtečný basista La Taupe, kterému perfektně sekunduje bubeník Eric Morlot i kytarista Laurent Mantey. Co však vytváří nanapodobitelnost projevu souboru, to je vokální projev autora textů Roberta Curlita. Nejde o zpěv, nýbrž o drama, které Vás může zaskočit nebo se kterým od prvního momentu souzníte, rozhodně však nezůstanete lhostejní. Kromě jeho textů tu uslyšíme i verše Guillauma Apollinaira a Williama Blakea, reprodukované se stejnou intenzitou. Podstatné je, že nic tu nepřipadá jako přiroubované. Právě naopak: i neobvyklé pasáže vyznívají ústrojně a harmonicky. Z francouzské rockové scény (kromě vyloženě alternativních souborů jako je Art Zoyd nebo Magma), neznáme mnoho souborů, které by se bezprostředností, zaujetím a otevřeností AČE mohly rovnat. Členové kapely uvádějí, že čerpali jak z free jazzu, tak z noise a punku. Ano to všechno při poslechu jejich hudby můžeme zaslechnout, celek je však natolik kompaktní , že pramínky odkud
čerpali, vlastně téměř nevnímáme.

Po loňském koncertu americké skupiny PARADOX TRIO mají třebíčští posluchači možnost shlédnout další koncert špičkové zahraniční alternativní skupiny.

Koncert je pořádán v rámci turné po České republice (Třebíč, Znojmo, Brno - Alterna, Praha - Cibulka, Litoměřice ve spolupráci S UNIJJAZZEM Praha.